Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć, jak na placki ziemniaczane.
Masę ziemniaczaną wylać na sito wyłożone ściereczką, nakryć i pozostawić na kilka minut, aby odciekł nadmiar soku.
Sok zlać ostrożnie znad osadu skrobiowego, a zebraną na dnie miski mączkę ziemniaczaną dodać ponownie do utartych ziemniaków.
Masę posolić i doprawić pieprzem.
Na dużej patelni stopić smalec ze skwarkami i na gorący wyłożyć miazgę ziemniaczaną.
Smażyć, stale mieszając, aż masa się udusi i podrumieni.
Podawać polane kwaśną gęstą śmietaną lub z kefirem czy maślanką - do popicia.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta

    szybki ciepły posiłek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !