Sposób przygotowania

Biszkopt−

Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier potem żółtka z octem. Na koniec łyżką wymieszać mąkę ,proszek do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowaną blaszkę (24cm x 39 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175 C z termooboegiem około 15 minut.

Masa makowa −

mak włożyć do garnka i podgrzać cały czas mieszając (nie musi być gorący) wyłożyć na ciepły biszkopt

Masa śnieżna−

W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuścić 2 łyzeczki żelatyny. Ubić kremówkę z cukrem pudrem kiedy będzie sztywna wlać (cały czas mieszając) lekko wystudzona żelatynę i wylać na ostudzony mak

Masa orzechowa−

Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. W misce miksować margarynę z cukrem
dodawać po jednej łyżce wystudzonych orzechów −miksować na jednolitą masę (mogą byc grudki od orzechów) . Wyłożyć na stężałą kremówkę i wstawić w zimne miejsce

Polać polewą czekoladową lub posypać kakao− podam przepis na polewę
3/4 kostki margaryny włożyć do garnka wlać 2 łyżki wody i 3/4 szkl. cukru−gotować do rozpuszczenia margaryny na koniec dodać 2 łyżki kakao −wymieszać− nie gotować. Polać jak zacznie lekko gęstnieć
Szkoła gotowania - VIDEO

Zobacz porady video

Podyskutuj na forum
Zgłoś nadużycie

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !