Sposób przygotowania

Z mąki, jajek, wody, gałki muszkatołowej i soli zagnieść gładkie ciasto. Ciasto nie powinno być bardzo lejące, ale dosyć miękkie, dlatego w razie potrzeby dodać trochę wody lub mąki.
Spätzle najlepiej formować za pomocą praski do ziemniaków lub maszynki do ciasta lanego. Bezpośrednio do osolonej gotującej się wody za pomocą praski wyciskać ciasto w postaci raczej krótkich paseczków. Spätzle gotować przez około 2-4 minuty a następne wyjąć łyżką cedzakową z wody. Po odsączeniu z wody spätzle przełożyć na paternię (najlepiej żeliwną) polać 2 łyżkami roztopionego masła oraz posyłać dwoma rodzajami sera (najlepiej gdyby jeden ser był mocny a drugi słabszy). Patelnię przykryć i podgrzewać na małym ogniu do stopienia sera.
W międzyczasie obrać i pokroić w cienkie plasterki (lub w kostkę jak kto woli) 2 cebule. Cebulę podsmażyć aż do mocnego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju lub masła. Käsespätzle polać usmażoną cebulą oraz posypać posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej podawać z kapustą.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    parysek10

    Ciekawy przepis, muszę wypróbować.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Monika78

    ser, ser i jeszcze raz ser.. to lubie heheh
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Intrygująca nazwa.Czy to jest danie główne?
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    tak to danie główne :-) jest dosyć tłuste więc lepiej smakuje z kapustą
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    MMMMM pięknie wygląda!
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    koniecznie do wypróbowania :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    dla mnie coś nowego,,
  • 3
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    fajnie wygląda
  • 2
    original
    Opublikowano

    anulka69

    ciekawy przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    jerry1

    wygląda smacznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    anoosia

    pierwszy raz takie coś widzę ! super
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewaa

    ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Ciekawy przepis.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    rutynka

    bardzo ciekawy przepis!
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pycha
  • 1
    img_2131687142106
    Opublikowano

    eeee

    Super przepis
  • 1
    img_2131687142106
    Opublikowano

    eeee

    Super przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Zapowiadają się bardzo smacznie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    takie kluski w Austrii jadłam z sosem często...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    pożywny obiad
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    egzotyczna nazwa
  • 1
    original
    Opublikowano

    paula99926

    intrygująca nazwa :) a przepis ciekawy
  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    smakowita
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mariusz14

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    bardzo ciekawy przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    safcia

    pyszności serowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    mniam
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    też by mi smakowało
  • 1
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    Pyszne danie . Mniam :)
  • 1
    10257115_10153256927827125_4985002753991463258_o
    Opublikowano

    Zdzisław

    ale dobre syte jedzenie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pyszne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    coś nowego
  • 0
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    uwielbiam! :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !