Sposób przygotowania

Dokładnie umyte grzybki suszone namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.Na drugi dzień ugotować je w tej samej wodzie do miękkości. Przygotować bulion warzywny i połączyć z przecedzonym wywarem grzybowym.Grzybki można pokroić i dodać do bulionu.Do gorącego wywaru wlać zakwas /http://www.doradcasmaku.pl/przepis/216166/zakwas-na-zurek-zytnio-owsiany-.html/ wymieszany z żurkiem w proszku, Dokładnie wymieszać i chwilę podgotować.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do żurku.Gotowy żur doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem. Jeśli żurek jest zbyt gęsty należy dodać trochę wody /lub mleka,które nada odrobinę delikatności/,a jeśli zbyt rzadki dodać odrobinę mąki z zakwasu.Boczek lub słoninę podsmażyć na patelni i dodać do żurku.Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pieczywem.

Komentarze

  • 1
    img_20160310_110707
    Opublikowano

    Hanna5

    akurat na święta, pycha!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    pychoat
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    tomosatomos

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !