Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać,umyć i ugotować.Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę.dodać soli do smaku ,wbić jajko i dobrze wyrobić.Ciasto podzielić na cztery części,jedną wybrać i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej.W ten sposób ciasto nie będzie ani za twarde ,ani za luźne.Wyrobić dobrze,aby ziemniaki połączyły się z mąka i formować okrągłe kluski W środku każdej wciśnąć palec i zrobić dziurkę ,do której potem nalewa się sos.W garnku zagotować wodę z sola i wrzucać na wrzątek.Gotować ok5 minut od momentu jak wypłyną .Wszystko zależy też od wielkości kluski.Najlepiej 1 wyjąć,przekroić i sprawdzić.Ugotowane zalać 1 szklanką zimnej wody ,aby się zahartowały.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    jak "śląskie" to tylko z dziurką:) a raczej z wgłębieniem :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    śliczne kluseczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    pyszne
  • 4
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    lubię takie ,są pyszne !
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewka1978

    Świetny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    lubię takie oj lubię:}
  • 1
    original
    Opublikowano

    smile

    pyszna rewelacja
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    najlepsze!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    pyszne kluseczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jakie idealnie jednakowe.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !