Przepis i sposób przygotowania na: zupa chrzanowo czosnkowa na zakwasie żytnim
Jest to zupa w wersji wegetariańskiej. W dużym słoju umieścić mąkę razową żytnią, starą skórkę chleba razowego (najlepiej pieczonego na zakwasie) i 3 ząbki czosnku, zalać wodą letnią i dobrze zamieszać. Słój zakryć gazą przymocowaną gumką i odstawić na 4-5 dni. Codziennie należy przynajmniej raz zamieszać łyżką drewnianą. Po tym czasie (jak jest ciepło wystarczą 4 dni) sporządzić wywar z włoszczyzny (około 0.5 litra), warzywa wyciągnąć i zrobić np sałatkę czy zjeść do obiadu (ja zostawiam 1 marchewkę do zupy). Do wywaru przelać zawartość słoja, dobrze połączyć i ugotować. Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Na końcu dodać chrzan i rozgnieciony z solą czosnek (około 3 ząbków) i śmietanę. Podawać można z oliwą i posypane pestkami i dowolną zieleniną. Można dodać też ziemniaki, jak ktoś lubi jeszcze bardziej treściwą zupę.