Sposób przygotowania

1. Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Na blacie lub stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, soli i cukru. Dodajemy oliwę i drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy na drewnianą deseczkę, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i rozciągamy je (niczym przy formowaniu pizzy) na cienkie placki. Placki pieczemy natychmiast na blasze wstawionej do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni przez 3 - 8 minut w zależności od grubości ciasta. Lawasz nie należy wałkować i posypywać mąką bo zrobi się zbyt twardy.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    nie jadłam i nie słyszałam jeszcze o takiej potrawie :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    a ja slyszalam ale nie wiedzialam co to:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Dla mnie to coś nowego, ale bardzo fajnego. Powiedz mi tylko proszę czy to jest samodzielne danie czy to jest dodatek do innego ?. Wygląda ja jakiś gatunek chlebka
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Joanna46

    Jadam to zazwyczaj w knajpie gruzińskiej.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kupiska

    Ewidentnie widać że Pan lubi gotować...:) też pierwsze słyszę o takiej potrawie...
  • 0
    original
    Opublikowano

    emeslive

    @iziona U mnie w domu to znika i bez dodatków, ale w oryginale lawasz podaje się jako dodatek do gulaszy i tym podobnych potraw. można urządzić fajną zabawie i lawaszem wybierać gulasz z miseczki - dzieciaki to kochają
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Dziękuję za odpowiedź :) tak mi to właśnie pasowało do czegoś w czym można to maczać.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    apetyczne danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka125

    super smaki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    wypróbuje;)
  • 2
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    pierwsze słyszę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beata73

    super dodatek do sosów!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    coś nowego- super:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dla mnie to coś nowego i oryginalnego
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewaa

    apetyczne danie ....napewno wypróbuję:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    spróbowałabym kawałeczek
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    tomosatomos

    chętnie spróbuję
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    nigdy takich nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agata B

    świetne, muszę spróbować bo jeszcze nie jadłam czegoś takiego:)))
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Super przepis - zrobiłam - zjadłam. Na pewno zrobię ten chlebek nie jeden raz;)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Jolanta14

    coś nowego ciekawego:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    gruziński
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    brawo ! coś nowego jak dla mnie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    smakosz1988

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Małgorzata71

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata22

    rewelacja
  • 2
    original
    Opublikowano

    edi

    nazwa mnie zaciekawiła ale nie zniechęciła super!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    ciekawa propozycja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka116

    O i już wiem co zrobię!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    gruzińaski
  • 1
    original
    Opublikowano

    agogo2

    super
  • 1
    img_2131687142106
    Opublikowano

    eeee

    ciekawe i bardzo fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    pierwszy raz spotkałam się z takim przepisem - wyglądają jak duże czipsy, znakomite
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    rewelacja,widać że dużo podróżujesz i zawsze coś nowego z nich przywozisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !