Sposób przygotowania

Mąkę należy zalewać wrzątkiem, mieszając, np nożem. Gdy nieco przestygnie wyrabiamy rękami sparzoną mąkę, dodając do niej margarynę i soląc.
Wyrabiamy ciasto na gładką masę, kroimy na porcje, rozwałkowujemy, nie za cienko. Ciasto nie wymaga podsypywania mąki, ewentualnie niewielką ilość.
Wykrawamy kółka jakimś większym naczyniem, np miseczką.
Nakładamy farsz, przygotowany wcześniej w następujący sposób:
Dudki wieprzowe (płucka) gotujemy, przestudzone przepuszczamy przez maszynkę wraz z cebulą. Na patelni z oliwa podsmażamy nieco farsz, następnie solimy, dodajemy przyprawy wg uznania (pieprz, papryka...), możemy dodać posiekana zieleninę (szczypiorek, natka pietruszki...)
Przestudzony farsz wyrabiamy z jajkiem.
Na wycięte z ciastka kółka nakładamy spore ilości farszu, zlepiamy brzegi palcami, jednocześnie zawijając je.
Gotujemy we wrzątku, posolonym i z dodatkiem oleju.
Podajemy polane przesmażoną na tłuszczu cebulką , lub przysmażamy pierogi, według uznania.
Smacznego

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Dudki to płucka ?, ale mnie zaskoczyłaś :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kikiriki

    no proszę :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Honorata1

    jedyna postać płucek,w której mi smakują :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !