Przepis i sposób przygotowania na: Złota potrawka z kurczaka
(robimy rosołek)
W garnku zagotować wodę (2,5 l), wrzucić skrzydełka i udka z kurczaka, gotować 15 minut zbierając szumy. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, kawałek korzenia selera i pietruszki. Jedną opaloną cebulę i opaloną połowę główki czosnku. Dodać ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe, i suszona papryczkę piri piri. Całość wstawić na mały gaz i gotować około 45 minut.
Dokładny przepis na rosołek tutaj : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/196560/opalany-rosol-drobiowy.html
Po tym czasie, wyłowić z rosołu, włoszczyznę zostawiając jedynie marchewkę, elementy kurczaka obrać z miękkiego mięsa i wrzucić mięso z powrotem od wywaru.
Paprykę pokroić w kostkę a cebulę w pół plasterki. Na patelni rozpuścić masło. Smażyć cebulę z 4 pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku, rzez około 8 minut aż się zeszkli. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 10 minut. Do wywaru dodać pomidory z puszki i smażoną paprykę z cebulą (nie myć patelni). Całość dokładnie wymieszać, dodać gałkę muszkatołową i cynamon, przecier pomidorowy i pieprz mielony. Całość powoli doprowadzić do wrzenia. Na patelnie po cebuli wrzucić pokrojona w kostkę pierś z kurczaka i mocno grillować. Następnie przełożyć ją do wywaru i całość dusić pod przykryciem około 25 minut.
Smacznego