Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij dwukrotnie przez praskę razem z serem.
Dodajemy jajka i mąkę, szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Podziel je na cztery równe części.
Z każdej porcji formujemy wałek, delikatnie spłaszczamy, kroimy na ukośne kluski i natychmiast wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu ok.10 minut od momentu wypłynięcia.
Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, lekko zrumieniamy i polewamy kluski.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ja robię leniwe tylko z sera, bez ziemniaków, takie wolimy :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !