Sposób przygotowania

Taki sos to idealny dodatek do galaretek, budyniów, sałatek owocowych oraz do lodów.

Laskę wanilii możesz zastąpić 1 op cukru waniliowego z prawdziwą wanilią.

Wanilię drobno posiekać i rozetrzeć z połową cukru. Mleko zagotować z roztartą wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem, cały czas ubijając i podgrzewając. Ostudź i przelej do buteleczki z zakrętką.

Podałam z galaretką cytrynową, ale reszta już czeka w lodówce na deser lodowy:)

Galaretka cytrynowa:
- 500ml wrzątku
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru
- skórka starta z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny

Żelatynę wymieszaj z cukrem i rozpuść we wrzątku. Dodaj sok z cytryny i startą skórkę. Rozlej do filiżanek, po ostudzeniu włóż do lodówki by stężała.
Orzeźwiający deser:)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    M-W

    chetnie wypróbuje
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Robiłam podobny, dzieki za przypomnienie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    dianix

    a ja nie robiłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    To może być ciekawy smak :D Muszę spróbować :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !