Sposób przygotowania

Krok 1 / 5

Do farszu nadają się resztki cielęciny lub wołowiny - mięsa pieczonego lub duszonego, najlepiej z dodatkiem sosu spod pieczenia. Tu zrobiłam specjalnie duży kawał mięsa, którego fragment został podany do obiadu. Z tej "porcyjki" wyszło mi 565 pierożków.

Mięso umyć, osuszyć, usunąć wszelkiego rodzaju błony i resztki tłuszczu. Rozmaryn utłuc nieco w moździerzu i wymieszać z pozostałymi przyprawami i ziołami. Natrzeć dokładnie mięso ze wszystkich stron, posmarować oliwą i wetrzeć ją delikatnie. Odstawić na 30 minut do lodówki.
W brytfannie rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano na mocnym ogniu. Wlać ok. 250 ml wody i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić mięso 90 minut. Sprawdzać stan wody i gdy będzie się zbliżała do zerowego poziomu - wlać ok. 125 ml. Systematycznie ją uzupełniać w takiej ilości. Mięso koniecznie wystudzić - ja zostawiłam na drugi dzień, a na dnie brytfanny zastygła fantastyczna galareta.


Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    cris04

    Ale piękne te tortellini.Myślałam,ze maszynowe.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    super wyglądają!!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    borgia

    Bo u mnie już "maszynowo" to leci. Kwestia wprawy. Nie ukrywam, że mam bzika na punkcie pierogów, pierożków i uszek wszelkiej maści.
  • 1
    original
    Opublikowano

    motylwe

    to się napracowałaś ale efekt cudowny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    wow ... ale pysznie wyglądają :) niesamowity efekt
  • 3
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Rewelacyjnie Ci wyszły.Muszę koniecznie je zrobić.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    tyle pracy , ale jaka przyjemność z jedzenia...
  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Podziwiam za wykonanie i ... cierpliwość :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Monika78

    wow! swietnie sie prezentuja... za sam wysilek powinnas dostac medal, a juz na pewno moj glos hehe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    fajne, ale nie na moją cierpliwość
  • 1
    original
    Opublikowano

    tatiana2

    sama jeszcze nigdy nie robiłam, zawsze tylko kupne, chyba nie mam tyle cierpliwości :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Przepisy Joanny

    rewelacyjne, wyglądają jak malowane, ja nie mam tyle cierpliwości
  • 1
    original
    Opublikowano

    pestka

    piękne , równiutkie i smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !