Sposób przygotowania

Śledzie odsączyć z oleju, zalać zimną wodą i moczyć 1-2 godziny - w połowie moczenia wymienic wodę.
Śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikami papierowymi - pokroić w niewielkie kawałeczki.
Cebulę drobno posiekać i włożyć do miseczki - zasypać cukrem, skropić octem jabłkowym, posolić i wymieszać.
Odstawić na kilkanaście minut, aby cebula puściła sok i odgazowała się.
Ogórki kiszone drobno posiekać lub obrać i grubo utrzeć zachowując sok, dodać do nich wyciśnięty ząbek czosnku.
Koperek drobniutko posiekać, dodać do ogórków, dołożyć cebulę, dolać olej, dodać nieco soli i sporo pieprzu - mieszać, aż wszystkio będzie dokładnie połączone.
Doprawić do smaku octem jabłkowym.
W słoiku układać warstwami (dość ciasno) śledzie i przekładać sałatką ogórkowo-cebulową z koperkiem.
W razie konieczności dolać soku spod ogórków oraz nieco octu jabłkowego dla zaostrzenia smaku.
Słoik szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 36-48 godzin do przemacerowania.

Świetnie smakują z ziemniakami w mundurkach :)

Komentarze

  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>*** Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich pomysłów i przepisów na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !