Sposób przygotowania

Śledzie odsączyć z oleju i zalać zimną wodą na 1-2 godziny - w połowie moczenia wymienić wodę.
Śledzie odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem - pokroić w niewielkie kawałki, na jeden kęs.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
Jabłka obrać i zetrzeć na grube wiórki, dodać do cebuli i razem chwilę poddusić - soląc i pieprząc do smaku.
W słoiku układać kawałki śledzi i przekładać cebulą z jabłkami.
Każdą warstwę posypać lekko solą i pieprzem.
Wszystko zalać octem doprawionym płynnym miodem.
Słoik dokładnie zakręcić szczelną pokrywką i kilka razy odwrócić go dnem do góry, aby ocet wpłynął między śledzie i jabłka z cebulą.
Wstawić do lodówki na 48 godzin.

Jeśli mamy bardzo mocny ocet jabłkowy, trzeba go koniecznie rozcieńczyć wodą!
Najlepszy do zamarynowania śledzi jest jednak domowy ocet jabłkowy, który jest dosć łagodny.

Komentarze

  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>*** Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich pomysłów i przepisów na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sylwia31

    superr
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sylwia31

    superr
  • 1
    original
    Opublikowano

    anulka69

    uwielbiam śledzie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !