Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Ziemniaki z gzikiem i śledziem, odc. 8

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(147)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczone ziemniaki to jeden z tych domowych przepisów, które przypominają nam dzieciństwo. Do tego gzik z tłustego twarogu z cebulką, rzodkiewką i ogórkiem oraz bałtycki śledź w oleju lnianym z dymką i kaparami. Po prostu pycha!

Składniki:

ziemniaki 3 duże szt.
twaróg tłusty 250 g
kwaśna śmietana 18% 2 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
kapary całe Smak 2 łyżeczki
ogórek zielony 1/2 szt.
rzodkiewka 4 szt.
czosnek 2 ząbki
filety śledziowe 4 szt.
cebula 1 szt.
olej lniany 1/2 szklanki

Do smaku:

Pieprz ziołowy mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Ziemniaki z gzikiem i śledziem, odc. 8

ZIEMNIAKI:

Przygotowujemy 3 kawałki folii aluminiowej. Każdy polewamy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy solą morską. Duże, dokładnie umyte ziemniaki, ale nie obrane, zawijamy w tak przygotowaną folię i pieczemy na blasze w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

ŚLEDZIE:

Każdy z 4 filetów kroimy na 3 części i umieszczamy w sosie przygotowanym z pół szklanki oleju lnianego, pół cebuli pokrojonej w piórka, posiekanej połowy pęczka dymki (grubsza część) i łyżki pieprzu ziołowego. Do śledzi dodajemy 2 łyżeczki kaparów.

GZIK:

250 g tłustego twarogu rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego pół cebuli pokrojonej w kostkę, 2 starte ząbki czosnku, 4 starte na tarce rzodkiewki i pół startego oraz odsączonego z wody ogórka. Masę mieszamy, dodajemy do niej 2 łyżki śmietany 18%, posiekaną połowę pęczka dymki (cieńsza część) i przyprawiamy łyżeczką ostrej papryki oraz solą morską.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy na talerz i przekrawamy na pół wzdłuż. Na każdą połówkę wykładamy po 1-2 łyżki gzika, na nim układamy kawałki śledzia i dodatki z sosu. Całość skrapiamy olejem lnianym ze śledzi i ozdabiamy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak