Sposób przygotowania

1 sztuta pora część biała i zielona (większa)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki sos sojowy ciemny
1,5cm imbir świeży
2 ząbki czosnku
1 garść nać pietruszki (umyta,osuszona i posiekana)
4 łyzki oleju do smażenia
2 łyżki sos czosnkowy z imbirem
2 łyżeczki przyprawa do kurczaka
sól,pieprz (wg.uznania)


Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym-kroimy na cienkie paseczki.
Pora płuczemy pod bieżącą wodą,osuszamy i kroimy w krążki.Imbir obieramy i kroimy w kosteczkę.Pokrojone mięso wrzucamy do miski.Dodajemy przyprawy,nać pietruszki oraz obrany czosnek i imbir przeciśnięty przez praskę.Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na 1h.Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy paski mięsa wraz z pozostałą marynatą ciagle mieszając tj.około 7-8 minut.Nastepnie dorzucamy pora-mieszamy i dusimy pod przykryciem do czasu aż zmięknie i gotowe.(Możemy sobie jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem,ale u mnie nie było takiej potrzeby)

Podajemy z czym kto lubi.Ja podałam z ryżem :-)

Komentarze

  • 0
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    jak zrobić niebieski ryż?
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    widzę, że spodobała Ci się zabawa kolorami :)))
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwagę przyciągają kolory... A kurczak - musi być bardzo smaczny:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Piękny, niebieski ryż.
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    niebieski ryż? czym barwiłaś?
  • 0
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    Barwnikiem spozywczym :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !