Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę ok. 2 na 2 cm. Wyciskamy sok z jednej cytryny, dodajemy sól, pieprz, kurkumę i imbir, marynujemy kurczaka minimum godzinę.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do rondla (najlepiej z grubym dnem) wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy cebulkę. Smażymy, aż zrobi się przezroczysta, dorzucamy czosnek.
2 cytryny myjemy, z jednej ocieramy skórkę, z obu wyciskamy sok.
Na smażącą się cebulkę wsypujemy suchy ryż i smażymy ok. 2 minuty, następnie dorzucamy pokrojonego kurczaka z marynatą, sok z cytryn oraz startą skórkę. Dolewamy niewielką część bulionu i ciągle mieszając podgrzewamy aż ryż wchłonie bulion. Wtedy dodajemy kolejną porcję bulionu. Postępujemy tak do czasu aż ryż wchłonie cały bulion i jest miękki.
Odstawiamy z ognia i dodajemy masło, cały czas mieszając, gdy się rozpuści dodajemy parmezan. Podajemy gorące i nie odgrzewane.

Smacznego

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    smaczne danie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    IrenaM

    fajnie smakuje z tą cytrynką
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    smaczne połączenie
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    o. coś nowego, orzeźwiające :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !