Sposób przygotowania

Bulgur zalać podwójną ilością wrzącej wody, zostawić pod przykryciem.
Paprykę świeżą przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i białe części, zostawiając ogonek.
Paprykę konserwową pokroić w kostkę, groszek i kukurydzę odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na łyżce oleju.
Bulgur wymieszać z pokrojonymi warzywami, dodać podsmażoną cebulę i przyprawić masę. Każdą połówkę papryki wysmarować z wierzchu olejem, napełnić masą z kaszy i warzyw. Pozostała kaszę z warzywami wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego - ja piekłam w dwóch naczyniach. Na kaszy ułożyć nadziane połówki papryki, posmarować po wierzchu olejem. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Piec 45 minut w temp. 175 stopni, następnie zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 200 st. i piec jeszcze 15 minut.
Podawać gorące.

Porcja na kolację dl 3 osób.

Smacznego

Komentarze

  • 2
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    co to jest bulgur?
  • 2
    original
    Opublikowano

    freekate

    bulgur to łamane i preparowane ziarna pszenicy, które zalewa się wrzątkiem i nie gotuje, mogą zastąpić ryż lub dowolną kaszę :)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    mala2021

    ciekawe
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    świetne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !