Sposób przygotowania

Mak dokładnie opłukać i sparzyć.Przepuścić przez maszynkę dwa razy. Wymieszać z cukrem waniliowym ,cukrem drobnym do smaku (ok. pół szklanki),olejkiem migdałowym . Na koniec dodać rodzynki i ubite białko.Dokładnie masę wymieszać i odstawić. Mleko podgrzać z olejem i cukrem i wlać do miski. Dodać drożdże, cukier migdałowy ,jajka, żółtko, przesianą mąkę i wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i rozsmarować masę makową.Zwinąć w roladę i przełożyć do dużej tortownicy .Należy roladę ułożyć na kształt ślimaka.Margarynę ,mąkę i cukier wyrobić na kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec w 160 stopniach przez ok. godzinę czasu . Można upieczone ciasto udekorować lukrem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    fajny ślimaczek
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    taki słodki ślimak mimo nazwy...smakowity :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super ślimaczek
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    z chęcią bym takiego zjadła
  • 1
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    ładny ten ślimak
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zielonamorelka

    jak dla mnie wygląda mało apetycznie ale może jest i smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Świetnie wygląda :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawlito

    uwielbiam takie ciasta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !