Przepis i sposób przygotowania na: franucskie ciasto
Masło, które nam pozostało wykrzystujemy teraz, mianowicie kroimy je male kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy na masę gładką. Takkie o to masło musmy włożyć pomiędzy dwie warstwy folii, chodzi tu o folię spożywczą oczywiścię. Wałkujemy prostokąt , tak zeby miał grubosc 2 cm i takze wstawiamy je do lodówki...
Po upływie 2 godzin wyjmujemy ciasto na lekko opruszoną mąka stolnicę. Rozwałkowywujemy je wałkiem w jednym kierunku na kwadrat o grubosci makymalnej 2 cm. Polega to na tym, że środek ciasta ma byc grubszy, zas jego boki ciensze. Na środek rozwałkowanego tak ciasta wyklada sie masło w taki sposob, ze na srodku boków tego ciasta będą się znajodowały jego rogi. Tak na skos,że powiem, zreszta na pewno wiecie jak to jest.
W dalszej kolejności formułujemy kopertę : wszystkie rogi ciasta łączymy ze sobą, obejmując masło, czyli nad nim.Na złączeniach powstałych ciasto ze sobą zlepiamy. Tak powstałą kopertę ciastowo- masłową rozwałkowywujemy w prostokąt by jego długość była około 3 razy większa od jego szerokości. Ciasto skladamy na 3 części i wkaldamy po raz kolejny do lodowki na okres 2 h.
PO 2 godiznach ponownie ciasto wyjmujemy z lodówki, obracamy o 90 stopni i rozwałkowywujemy na prostokąt, tak samo jak wczesnije czyli długosc 3 razy większa od szerokosci.Znowu skaldamy na 3 częsci i do lodowki na okres 60-75 minut. Po wyjęciu tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy. Należy pamiętać ,że za każdym razem ciasto wstawiamy na 2 godiznki do lodówki.Przy każdym wałkowniu stolnica powinna byc opruszona mąka, by ciasto nie przywierało do niej. Przed samym pieczeniem ciasto powinno byc rozwałkowane na 4-5mm. Ja przy tym tez pruszę mąką. I zaczynamy piec ciasteczka różnego rodzaju.
Przepis nie jest a ztak trudny, ale długo się go robi. Ja zwykle kupowałam ciasto francuskie, sama jak robiłam roznie z tym bywało, ale dostałam przepis, ktory byz polecany i skorzystałam. Polecam od czasu do czasu zrobic swoje ciasto.