Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę ( jaką lubimy - u mnie średniej wielkości) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę - taką samą jak pokroimy mięso. Cebule kroimy w drobną kostkę Czosnek możemy pokroić drobno lub przeciskać przez praskę Paprykę kroimy w kostkę. Ja lubię sobie wszystko przygotować, potem nie muszę na prędko wszystkiego kroić;)

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pokrojone mięso. Obsmażamy na intensywnym ogniu do momentu aż nam się przypiecze. Zmniejszamy ogień dodajemy pokrojoną cebulę, przykrywamy i dusimy 3 minuty.

Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Zalewamy gorącą wodą - ok 3 litry
Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około godziny.
Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodajemy ziemniaki i po chwili przecier pomidorowy
Gotujemy pod przykryciem do momentu aż będzie miękkie mięso.
W tym czasie robimy kluski kładzione do bograczu
Nastawiamy garnek z osoloną woda. Z mąki, wody i jajka robimy ciasto na kluski - ma być gęste.
Kładziemy zrobione ciasto na gotujący się wrzątek dużymi porcjami.
Ugotowane porcje ciasta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do bogracza. Przyprawiamy zupę.
Z mąki i wody robimy tzw zatrzepkę, dobrze wymieszajmy aby nie było gródek. Wlewamy do gotującej się zupy - mieszamy zagotowujemy i gotowe:)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    emeslive

    Polecam ten przepis, wypróbowałem i wyszedł wspaniały bogracz!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Super! Ciesze się że Ci smakował;)
  • 4
    original
    Opublikowano

    ajres

    rewelacja, smaczne bardzo
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo ciekawe
  • 4
    original
    Opublikowano

    Magda60

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    Daria14

    musze sprobowac

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !