Sposób przygotowania

50 g margaryny Kasia
6 jajek
1 szk cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
400 ml śmietanki 30 % słodkiej
250 g serka mascarpone
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
Konfitura:
1 dojrzały ananas
1 galaretka cytrynowa

czekolada w młynku
perełki cukrowe


Biszkopt:
Margarynę stopić i wystudzić.
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
Gdy piana jest mocno ubita dodawać po jednym żółtku i dalej miksować ale na małych obrotach.
Maleńkim strumieniem w trakcie ubijania wlewać margarynę.
Na koniec mikser przełączyć na najmniejsze obroty i dodawać po łyżce mąki.
Masę przlać do tortownicy z dnem wysmarowanym magraryną i wysypanym bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Konfitura:
Ananasa obrać, usunąć zdrewniały rdzeń i pokroić według uznania w kostke lub paseczki.
Wrzucić go na patelnie i smazyć około 5 minut.
Wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać.
Konfiturę przestudzić.
Masa:
Galaretkę truskawkową rozmieszać w 3/4 gorącej przegotowanej wody.
Śmietanę ubić ze śmietanfixami zmieszanymi z cukrem.
Pod koniec ubijania wmiksowac serek mascarpone.
Gdy serek połączy sie ze śmietaną wlewać małym strumieniem zimną ale płynną galaretkę.
Przełożenie:
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Można je nasączyć ale nie koniecznie.
Na pierwszy placek wyłożyć konfiturę.
Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Nastepnie wyłożyć prawie 3/4 masy, przykryć ostatnim krążkiem.
Boki i górę ciasta posmarować masą, resztą masy udekorować według uznania i posypac czekoladą w młynku oraz perełkami.
Ciasto schłodzić w lodówce około 3 godzin.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Joanna46

    Ładnie wygląda, ale lista zadań i produktów przeraża mnie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    ładnie wygląda
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Joanno to tylko tak wygląda, ciasto jest proste do wykonania.
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Ale kuszący,uwielbiam ciasta z mascarpone.
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    cudowny
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    Ja tez robię z mąką ziemniaczaną bo biszkopt jest smaczniejszy :)
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    zdecydowanie tak
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewaaa

    Zapisuję przepis, bardzo podoba mi się pomysł na masę z mascarpone, muszę wypróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    super,zabieram do siebie
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeanette_v

    Super!. Rewelacja.
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    dziękuję i polecam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !