Sposób przygotowania

Przygotować wywar warzywny na bazie włoszczyzny( marchewka, seler, pietruszki ,por lub kostki bulionowej/)
Obraną dynię należy pokroić w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster posmarować oliwą zmieszaną z przyprawami /zmielony kumin, kurkuma, kolendra, imbir ,czosnek,chili /i posypać grubą solą morską, przykryć z wierzchu folią aluminiową.Piec w gorącym piekarniku /ok.180-200 st./ do miękkości /ok.20-30min/. Po upieczeniu należy dynię zmiksować dolewając stopniowo bulion i regulując w ten sposób żądaną gęstość zupy/można dodać marchewkę z bulionu i zmiksować razem oraz łyżkę oliwy z oliwek/,doprawić do smaku sola,pieprzem . Gotowy krem podgrzać i podawać w miseczkach posypany serem parmezan z dodatkiem kleksika śmietany i prażonych pestek dyni. Całość ozdobić świeżą kolendrą lub inną ulubioną zieleniną.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    nie jadlam jeszcze zupy z dyni i ciezko mnie przekonac)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !