Przepis i sposób przygotowania na: Dżem "brzoskwiniowy" z dyni
Zasypać cukrem i wymieszać - postawić na średnim płomieniu, dolać 1,5 litra wody i ogrzewać, aż całość się zagotuje.
Wymieszać, by cukier się rozpuścił.
Zmniejszyć płomień i gotować godzinę, aż dynia zupełnie zmięknie, a część wody odparuje.
Galaretkę brzoskwiniową zalać 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić, aby spęczniała.
Tuż przed wyłączeniem dyni dosypać do niej żel-fix i dodać napęczniałą galaretkę - mieszać 3 minuty, aż galaretka się zupełnie rozpuści.
Gorący dżem przełożyć do niewielkich słoiczków, po sam brzeg, zakręcić i postawić dnem do góry. Nakryć kocem lub grubymi ręcznikami - pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!