Sposób przygotowania

Dynię pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Zasypać cukrem i wymieszać - postawić na średnim płomieniu, dolać 1,5 litra wody i ogrzewać, aż całość się zagotuje.
Wymieszać, by cukier się rozpuścił.
Zmniejszyć płomień i gotować godzinę, aż dynia zupełnie zmięknie, a część wody odparuje.
Galaretkę brzoskwiniową zalać 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić, aby spęczniała.
Tuż przed wyłączeniem dyni dosypać do niej żel-fix i dodać napęczniałą galaretkę - mieszać 3 minuty, aż galaretka się zupełnie rozpuści.
Gorący dżem przełożyć do niewielkich słoiczków, po sam brzeg, zakręcić i postawić dnem do góry. Nakryć kocem lub grubymi ręcznikami - pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

Komentarze

  • 0
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Bardzo ciekawy pomysł, muszę wypóbować.Jak myślisz, czy dynia mrożona nadaje się do tego dżemu?
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Myślę, że jeśli jest starta i zamrożona, to bez problemu :)
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <font color="teal"><b>*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b></font color="teal">

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !