Sposób przygotowania

Śliwki należy wybrać jak najbardziej dojrzałe, a nawet takie, które są lekko popękane lub pomarszczone - mają wtedy najwięcej słodyczy.
Trzeba je umyć, osączyć i pozbawić pestek.
Do dużej brytfanny wrzucić śliwki i zasypać cukrem oraz cynamonem - wymieszać i odstawić na godzinę.
Postawić na sporym płomieniu i ogrzewać, aż śliwki się rozgotują.
Wymieszać, aby cukier całkiem się rozpuścił.
Śliwki zmiksować i brytfankę z nimi wstawić do piekarnika.
Ustawić temperaturę na 150'C i ogrzewać przez 3 godziny.
Nie wolno mieszać, bo masa zacznie się przypalać!
Na wierzchu powinna się utworzyć lekko przyschnięta skorupka z odparowanych śliwek.

Wyłączyć piekarnik i pozostawić do zupełnego ostygnięcia - najlepiej na noc.

Następnego dnia powtórzyć ogrzewanie przez 2 godziny w podobnej temperaturze.

Jeśli temperatura będzie za wysoka, można ją nieco zmniejszyć, tak do 120'C.
Trzeciego dnia podgrzewać przez godzinę i wypełnić gotowymi powidłami niewielkie słoiczki.
Zapasteryzować 20-30 minut.

Komentarze

  • 3
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <font color="teal"><b>*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b></font color="teal">
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przyda się na nowy sezon śliwkowy...
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Oj tak, to także u mnie jeden w obowiązkowych przetworów :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ONY_za_kare

    fantastyczne powidła!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !