Sposób przygotowania

Jabłka dokładnie umyć, następnie delikatnie ściąć wierzchołki wraz z ogonkiem, usunąć gniazda nasienne (nie rozcinając jabłek), wydrążyć miąższ na grubość ok. 1 cm (miąższ i wierzchołki zachować!) i skropić w środku sokiem z cytryny. Miąższ posiekać drobno lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami i natychmiast wymieszać z resztą soku z cytryny, by nie ściemniał. Cykorię drobno drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z miąższem z jabłek, cykorią, posiekaną zieleniną i rozdrobnionymi kiełkami. Jogurt ubić ze szczyptą cukru pudru, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem, ewentualnie łyżeczką soku z cytryny. Zalać nadzienie i dobrze wymieszać. Jabłka napełnić jogurtowym farszem i przykryć ściętymi wierzchołkami. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Baska Kaska

    bardzo ciekawy przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    naprawdę z niespodzianką
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    superowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !