Przepis i sposób przygotowania na: Szczodraki
W garnuszku roztopić masło i zdjąć z ognia. Wlać zimne mleko i dodać cukier. Następnie dodać drożdże (mleko powinno mieć ok. 40 st. C) i 1 łyżkę mąki. Zamieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Do drożdży dodać pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrobić ciasto. Uformować wałek o średnicy 2 cm i pokroić go na podłużne kawałki. Lekko rozpłaszczać i na środku układać porcję farszu, złożyć i uformować podłużne bułeczki. Wierzchy posmarować śmietaną i posypać kminkiem lub pestkami słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Piec nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 25 minut.
Doskonale smakują z barszczem.