Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z chili

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
drożdże świeże 50 gr
woda letnia 300 ml
olej 2 łyż
sól
cukier
pieczarki 30 dkg
ser żółty 50 dkg
cebula 2
papryczka chili 2
sos do pizzy
wędlina 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z chili

Drożdże rozpuścić w 200 ml. ciepłej wody, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać. Mąkę wymieszać z łyżeczką soli, dodać rozpuszczone drożdże, olej i resztę wody. W razie czego zawsze można podsypać mąki lub dodać odrobinę więcej wody. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godzinki. Cebule, pieczarki i papryczki chili kroimy w plasterki. Po upłynięciu czasu ciasto wyciągamy, chwilę wyrabiamy i kręcimy placka. Najlepiej za pomocą rąk, nie wałka wtedy ciasto będzie dużo lepsze. Placek polewamy sosem (zostawiając jakiś cm odstępu od krawędzi) delikatnie posypujemy serem, układamy szynkę, pieczarki pomiędzy, sypiemy cebulą, chili i obficie serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 200-220 stopni i pieczemy 10-15 min. w zależności od piekarnika oczywiście.

Sos do pizzy: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/210954/sos-do-pizzy-najlepszy.html

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 10.03.2012 18:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak