Sposób przygotowania

Biszkopt:

Ubijamy białka jaj na sztywno, dodajemy 5 łyżek cukru.
Żółtka ubijamy z resztą cukru, dolewamy cienkim strumieniem do ubitych białek.
Ubijamy na najmniejszej prędkości.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy ciasto do prostokątnej blaszki i pieczemy 15 minut w temp 175 stopni C.
Wyjmujemy, studzimy, przekrawamy na pół.
Jeden blat wsadzamy zpowrotem do blaszki.

Masa czekoladowa:
Gotujemy 3/4 litra mleka razem z margaryną. W reszcie mleka mieszamy dokładnie obie mąki i kakao.
Gdy margaryna rozpuści się w mleku wlewamy rozmieszane mąki i kakao i gotujemy gęsty budyń.
Jeszcze gorący wylewamy na jeden blat biszkopta zostawiając trochę do polania wierzchu ciasta.
Przykrywamy drugim i polewamy odrobiną masy czekoladowej.
Dekorujemy wiórkami i cukrową posypką .

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszny!
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Po kawałku takiego ciacha każdy by się znalazł w niebie :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Początkowo myślałam, że to makowiec, a to ciasto z masą kakaową.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    rewelacja
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    wspaniałe ciasto- zabieram do siebie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    pyszne!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    ale pięknie wyrośnięte biszkopty i takie żółciutkie jakby ze swojskich jajek były robione
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    chętnie spróbuję
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    zawsze smakuje i to bardzo

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !