Sposób przygotowania

Jajko i żółtka mieszam z kwaśną gęstą śmietaną i dodaję do niej sól. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
Do mąki wlewam śmietanę z jajkami oraz ocet.
Zagniatam jednolite ciasto, owijać folią spożywczą i wkładam do lodówki na pół godziny.
Wałkuję ciasto na oprószonej maką stolnicy lub kawałki ciasta przepuszczam przez maszynkę do makaronu.
Rozwałkowane ciasto kroję radełkiem na paski długości max 10cm i szerokości ok.3cm. Paski nacinam wzdłuż przez środek - a przez powstałą dziurkę przeciągam jeden z końców.

Otrzepuję gotowe uformowane faworki z nadmiaru mąki, która powoduje szybsze spalanie się tłuszczu, i smażę po kilka sztuk w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu (olej, smalec, planta lub tłuszcz kokosowy) - rumioane osączam na papierowym ręczniku i układam na półmisku, posypując każdą warstwę cukrem pudrem.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <font color="teal"><b>*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b></font color="teal">
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !