Sposób przygotowania

1,5 kg ziemniaków obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, drugą część natomiast ścieramy na tarce o drobnych oczkach- tak jak do placków ziemniaczanych. Odciskamy je przez gazę, sok zlewamy do miseczki po jakimś czasie wylewamy go, a skrobie wrzucamy z powrotem do ziemniaków. Ugotowane i zmiażdżone ziemniaki mieszany dokładnie z surowymi, dorzucamy jajko, ewentualnie mąkę. W międzyczasie mięso podsmażamy na oleju z cebulką, soli i pieprzu nie żałujemy, farsz nie może być mdły. Na rękę nakładamy porcję ziemniaków, na to solidną łychę farszu, zlepiamy i kształtujemy kulę. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia jeszcze przez jakieś 15-20 min. SMACZNEGO!

Komentarze

  • 2
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    moje ULUBIONE
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    robię takie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !