Sposób przygotowania

Mleko podgrzać, dodać do niego drożdże i cukier. Poczekać aż wyrośnie. Do dużej miski dać mąkę, sól i cukier wanilinowy. Dodać rozczyn z drożdży. Wbić żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić. Margarynę roztopić, ostudzić, wlać do rozczynu. Dodać spirytus. Wyrobić ciasto i przykryć ściereczką. Po ok. 20 minutach wyłożyć 1/3 wyrośniętego ciasta i rozwałkować, pociąć na paski. Na każdym pasku dać po trochu marmolady. Zwinąć w rulon i złączyć ze sobą końce aby powstała oponka. Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone oponki posypać pudrem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszne
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    pioge7

    takich oponek jeszcze nie jadłem :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !