Sposób przygotowania

Szalotki obrać i drobno posiekać. Obrać i wycisnąć czosnek. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Posiekać kapary. Natkę pietruszki oraz szczypiorek umyć i drobno pokroić. Chleb pokroić w kromki o grubości 1 cm. Z każdej kromki wyciąć prostokąty. 4 prostokąty pozostawić w całości, a pozostałe pociąć w paseczki. Rozgrzać masło i podsmażyć szalotki. Osączyć je na sitku i schłodzić.Naturalny serek homogenizowany wymieszać z twarogiem, dodać zioła, ogórki, kapary, szalotki oraz czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 3/4 masy przełożyć do szprycki. Na 2 kromkach chleba ułożyć wzdłuż paseczki w odstępach ok 1 cm. Przestrzeń między paseczkami wypełnić przygotowaną masą . Na masie serowej ułożyć kolejną warstwę paseczków z chleba i ponownie wypełnić odstępy nadzieniem. Te czynności należy powtórzyć jeszcze raz, tak by powstał wzór szachownicy. Przykryć kanapki całymi kromkami i posmarować z wierzchu i po bokach pozostałą masą serową. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Na koniec posypać szczypiorkiem oraz papryką w proszku i podzielić na porcje.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    smaczna i zdrowa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Katarzyna156

    pomysłowa
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    Co za przekąska, ale nie wiem czy mi by też tak fajnie wyszła.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !