Sposób przygotowania

W misce z ciepłym mlekiem rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru, trochę mąki (tak około szklanki), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy zaczyn urośnie, dodać do niego pozostałe składniki - jajko i żółtka, roztopiona Kasie resztę mąki, cukier i cukier waniliowy, olej i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pół godziny powinno wystarczyć), następnie wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wykrawać kółka szklanką. Każdego pączka formować w dłoniach, żeby miał ładny, okrągły kształt i odłożyć do wyrośnięcia. Pączki smażyć w gorącym oleju lub smalcu na brązowo złoty kolor. Upieczone odkładać na talerz. Powidła do szprycy do nadziewania i wstrzykiwać do środka. Wierzch polać polewą zrobić dekoracje

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !