Sposób przygotowania

Jajka sparzyć wrzącą wodą, wbić jajka do wysokiej miski i przy pomocy miksera ubić je ze szczyptą soli. Wsypać cukier kryształ i ubijać składniki, do momentu aż cukier się rozpuści. Do masy jajecznej dodać olej, mąkę tortową oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki razem zmiksować. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubych otworach i dodać do ciasta- 0,5 sztuki, wymieszać. Przed pieczeniem należy okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto. Piec ciasto w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 50-55 minut- do suchego patyczka. Wyjąć ciasto, ostudzić, przekroić na połowę. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać krem śmietankowy, dodać do niej aromat śmietankowy i zetrzeć drugą połowę czekolady i dodać ją do masy. Wymieszać i przełożyć nią ciasto( na pierwszy biszkopt nałożyć masę, rozsmarować i przykryć drugim biszkoptem). Śmietankę ubić na sztywno, wcześniej należy dobrze schłodzić śmietankę i wyłożyć ją na wierzch torta i na jego boki, całość obsypać kakao. Na wierzchu namalować róże za pomocą flamastrów dekoracyjnych. Posypać koralikami- posypką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !