Sposób przygotowania

W 3/4 szklanki mleka z dodatkiem łyżki cukru i kopiastej łyżki maki rozmieszać drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną się unosić do góry. Jajka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać przygotowane drożdże, jajka, alkohol i ok. 3 łyżki oleju. Dodać ok. Łyżeczkę soli. Zarobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, gdy zacznie powiększać swą objętość, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozpłaszczyć ciasto dłońmi, albo rozwałkować na grubość ok. 1 centymetra. Wykrawać literatką krążki, nakładać łyżeczką masę kajmakową i zawijać małe pączki. Smażyć na rozgrzanym oleju ok. 7 minut, obracając kilkakrotnie. Przestudzone pączki można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Zawsze chciałam wypróbować pączki z tą masą, ale jakoś tak wyszło, że nie zrobiłam, zawsze były z powidłami, ale w końcu muszę się zabrać do tych z masą;):)Wyglądają pysznie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    pyszniutkie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !