Sposób przygotowania

Jajka sparzyć wrzątkiem ( ten zabieg ma na celu zabicie bakterii), żółtka oddzielić od białek, białka włożyć do wysokiego naczynia, dodać szczyptę soli i ubić białka na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ubić żółtka z cukrem na jasną masę, dodać cukier waniliowy i olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Przesiać mąkę tortową i dodać do pozostałych składników. Blaszkę prostokątną wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Włożyć ciasto biszkoptowe do blaszki i piec w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 40-45 minut. Biszkoptowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić biszkopt na dwie części. Obie części skropić likierem kokosowym. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę waniliową gotową i wyłożyć masę na pierwszy biszkopt, przykryć drugim biszkoptem skropionym likierem waniliowym. Śmietankę kremówkę schłodzić włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na delikatną sztywną masę, dodać fix, cukier puder i likier amaretto, całość dokładnie zmiksować. Wyłożyć ubitą masę na wierzch i boki ciasta równomiernie rozsmarować, nałożyć również do szprycy masę i dekorować ciasto. Pod bieżącą wodą opłukać truskawki, pokroić je na cząstki. Wedle uznania ozdobić ciasto. Po wykonaniu schłodzić ciasto.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    rewelacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !