Sposób przygotowania

Przepis na domową ricottę znajdziecie na tej stronce na moim blogu. Wykorzystuję ją zarówno do deserów, jak i do wytrawnych dań. Można oczywiście kupić gotową, ale jest jej znacznie mniej... Można obie wersje posolić delikatnie, bo zdaję sobie sprawę, że może dla wielu być po prostu za mało słone. My wolimy jednak bez jej dodatku.

Wersja soft czyli czosnkowa:
Ser przełożyć do miseczki, dodać wyciśnięty czosnek, posiekane zioła i dokładnie wymieszać. Można posolić, choć ja tego nie robię, bo lubimy smak naturalny. Przygotować dwie duże łyżki i talerzyk. Jedną łyżką nabierać trochę sera, po czym drugą zdjąć całą ilość z pierwszej. Powtórzyć - zdjąć pierwszą całą część z drugiej i przełożyć gotową "knelkę" serową na talerz. Powtórzyć z resztą sera.

Wersja hard czyli chili:
Ser przełożyć do miseczki. Chilpotle pokroić w małą kostkę i dodać do sera razem z sosem adobo. Wymieszać tym razem od niechcenia, aby serek miał lekko marmurkową strukturę. Można posolić. Wyłożyć na ten sam lub inny talerzyk w ten sam sposób jak wersję czosnkową.

Obie wersje wyśmienite ze świeżym pieczywem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    freekate

    proste ale wersja hard to kwintesencja mojego gustu... a przepis na domową ricottę muszę koniecznie wypróbować :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    wspaniałe propozycje :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !