Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać szklanką ciepłej wody w dużej misce, odstawić na 10 minut. Mąkę ryżową wymieszać z 400 g mąki pszennej i otrębami, solą i ewentualnymi przyprawami ( kminek, czarnuszka - ja posypałam tylko bułeczki z wierzchu ).
Do pracujących drożdży dodać białko jajka i oliwę, wymieszać. Stopniowo wsypywać mąki i zagnieść ciasto, będzie dosyć lekkie i lekko klejące. W misce odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce aż urośnie. Resztę mąki wysypać na stolnicę, wyłożyć ciasto i zagnieść z pozostałą mąką na gładką kule. Podzielić ciasto na bułki ( 4 duże albo 8 małych ), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować żółtkiem i posypać dodatkami - ja użyłam czarnuszki.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

Smacznego.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Od miesiąca też piekę chleb i bułeczki. Bardzo polubiliśmy to domowe pieczywo.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    super,a ja sama jeszcze nie piekłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    extra, extra !!!!!!!!!
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    nie robiłam jeszcze domowego pieczywa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !