Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapka gruzińska

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

W tej kanapce jest zamkniętych jak najwięcej gruzińskich przysmaków - pasta z orzechów włoskich, bakłażan i ser, które połączone są z niesamowitymi dodatkami takimi jak soczyste pestki granatu i prażone orzechy włoskie.

Składniki:

bułka pszenna 2 kromki
smażony bakłażan 3 plastry
mięta liście
jajko 1 sztuka
ser żółty 3 plastry
nasiona granatu 1 łyżeczka
orzechy włoskie prażone kilka sztuk

Pasta z orzechów włoskich:

orzechy włoskie 10 sztuk
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
majonez 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżeczki
woda 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka gruzińska

Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie do momentu aż uzyskają złoty kolor i skórka zacznie odchodzić (wyjmij kilka sztuk orzechów, które wykorzystasz do dekoracji) pozostałe orzechy zalej wodą i gotuj ok. 5 minut, kiedy skórka od nich odejdzie, odcedź orzechy i włóż do blendera, dodaj majonez oraz oliwę, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem i zblenduj na gładką masę.

Bakłażany pokrój w cienkie plastry i lekko oprósz sola, dzięki temu pozbędziesz się gorzkich olejków eterycznych zawartych w środku bakłażana, kiedy warzywo puści wodę, dokładne je osusz za pomocą ręcznika papierowego i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do momentu aż bakłażan będzie złocisty w każdej strony.

Następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć zbędny tłuszcz, na osobnej patelni podsmaż jajko i przejdź do składania kanapki.

Podpieczone białe pieczywo wysmaruj przygotowana wcześniej pasta z orzechów, ułóż podsmażone bakłażany, pestki granatu, świeżą miętę oraz plasterki żółtego sera, górę kanapki posmaruj delikatną musztardą kremską o wysublimowanym smaku i przykryj kanapkę.

Ja rozpoczynam jedzenie kanapki od odrywania kawałków pieczywa, które następnie maczam w kremowym żółtku.

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak