Sposób przygotowania

Siemię lniane wsypuję na suchą patelnię. Prażę 2-3 minuty, po czym dodaję sól morską. Mieszam i podgrzewam kolejne 4-5 minut. Następnie przesypuję do moździerza i ucieram. Ja ucieram mniej więcej 50/50 (50% proszku 50% całych ziaren), ale tutaj możemy działać wg upodobania - można bardziej sproszkować lub mniej. Sól doskonale zastępuję zwykłą sól szczególnie w sałatkach i surówkach. Smacznego.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Marlena/Kinia

    prosta, a jakże oryginalna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    nigdy nie słyszałam o czyś takim
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    ile to sie mozna nauczyc :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    też nie słyszałam o czymś takim... Pacpaw, powiedz do jakich dań taka sól i czy ma jakieś dobre właściwości?
  • 3
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    podobnie jak gomasio (sól sezamowa) dzięki obecności dodatkowego składnika sól podnosi swoje walory smakowe. Sól smakową może używać praktycznie wszędzie tam gdzie solimy bezpośrednio produkty (pomijamy np. zupy gdzie sól się rozpuszcza). A więc możemy jej użyć do np. panierki, sałatek, posolić pomidora na kanapce itd. Lniana jest o tyle lepsza od sezamowej, że nie straszna jej drobna wilgoć (sezam "łapie" wodę) także tej najczęściej używam do sałatek i surówek, wszędzie tam gdzie wydziela się woda. Jeśli chodzi o zdrowie to o zaletach siemienia (czy sezamu) nie muszę chyba wspominać. Taka sól to tez jest dobry sposób na "przemycenie" dobroczynnego działania siemienia do organizmu - jak wiemy solimy często, a jak często jemy siemię lub sezam?
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    interesujące :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kasiax18

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    super !
  • 2
    original
    Opublikowano

    freekate

    ciekawe
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    super pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    jolajka

    a czy z tego lnu nie wydobywa się olej i nie powoduje ,że sól jest mokra, czy to prażenie temu zapobiega?
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    przy takiej ilości siemienia nie ma mowy o jakimkolwiek oleju w postaci płynu. Z tego co pamięta jedynie patelnia lekko błyszczy. Podczas ucierania len tez się proszkuje bez wydzielania tłuszczu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    jolajka

    dzięki, pewnie spróbuję zrobić taką sól
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    dobry sposób na przemycenie tego czego samego by się nie zjadło
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Interesujące.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !