Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody, odstawić aż zaczną pracować. Cebulą posiekać bardzo drobno, podsmażyć na 1 łyżce oleju na złoty kolor. Mąki wymieszać z otrębami i solą. Do drożdży dolać 2 łyżki oleju, wymieszać i wlać do mąki. Dodać podsmażoną cebulkę i stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, aż powstanie gładka lśniąca kula. U mnie ciasto wchłonęło 125 ml wody. Ciasto zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Zagnieść ponownie, uformować bułki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem zostawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st, piec bułki ok. 20 minut.

Smacznego

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pyszne bułeczki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aga20

    Wyglądają smakowicie;)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    edita15

    pięknie
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    mąka orkiszowa jest ponoć najzdrowsza. Świetny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !