Sposób przygotowania

Rozetrzeć drożdże z jedną łyżką cukru pudru oraz łyżką mąki. Rozprowadzić szklanką ciepłego mleka. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Jajka ubić z resztą cukru pudru. Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać przesianą mąkę. Wymieszać, dodać jajka z cukrem i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Jagody (rozmrozić, jeśli są mrożone), wymieszać z bułką tartą, 3 łyżkami cukru kryształu i cukrem waniliowym. Po wyrośnięciu od ciasta odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać i nakładać po łyżce jagód z cukrem. Dokładnie zlepiać. Jagodniki układać na natłuszczonej blasze w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułeczki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Posypać je po wierzchu grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia (ok. 15-20 minut).

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !