Sposób przygotowania

Jeszcze dodatkowo mięso z królika tzn: przodek i podroby z królika. Włoszczyznę oczyścić i opłukać, cebulę obrać. Mięso opłukać i lekko zrumienić. Mięso, podgardle, włoszczyznę i cebulę oraz opłukane grzyby i liść laurowy zalać w rondlu wodą i dusić powoli pod przykryciem. Pod koniec duszenia osolić. Wątrobę obrać z błony, pokroić w plastry, włożyć do rondla, dodać pół szklanki otrzymanego poprzednio wywaru i dusić pod przykryciem około 10 minut. Obrane z kości mięso, podgardle, wątrobę, boczek i bułkę namoczoną w ostudzonym wywarze i wyciśniętą przepuścić 2 razy przez maszynkę. Do otrzymanej masy dodać całe jajo, przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i masę dokładnie wyrobić. Formę wysmarować smalcem wyłożyć plasterkami słoniny i napełnić do 3/4 wysokości masą. Szczelnie przykryć i gotować na parze lub piec w średnio nagrzanym piekarniku około godziny. Następnie gdy lekko ostygnie wyłożyć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Podać z sosem majonezowym lub tatarskim.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !