Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności suszone morele kroimy w bardzo drobną kostkę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odkładamy na około 15 minut, żeby zmiękły oraz oczyściły się. Orzechy włoskie kroimy w bardzo drobne kawałeczki. Bakalie zalewamy spirytusem. Masło wraz z cukrem ucieramy bardzo dokładnie, a następnie dodajemy do tego mąkę dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W późniejszej kolejności do masy tej wbijamy jajka. Wszystkie te składniki bardzo dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bakalie, które najpierw musimy obtoczyć w mące. Pomarańcz bardzo dokładnie parzymy, a następnie trzemy z niej skórkę. Startą skórkę z pomarańczy również dodajemy do masy. Formę obkładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy na to masę. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 55-60 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pioge7

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    owocówka

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    kocham ciasta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !