Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności należy przebrać maliny, usunąć robaczywe i oczyścić z nich wszelkie zanieczyszczenia. Następnie opłukać na sicie maliny pod bieżącą wodą. Maliny przesypać najlepiej do dużego słoja z nakrętką, wsypać cukier i zakręcić maliny z cukrem. Należy potrząsać stale w celu równomiernego rozłożenia cukru w słoju. Słoik z malinami odłożyć w ciepłe miejsce na kilka dni. W momencie kiedy owoce- maliny puszczą sok, wówczas należy do przecedzić przez drobne sitko. Sok wlać do słoików, szczelnie go zakręcić i następnie pasteryzować słoiczki z sokiem około 15- 20 minut. Po zagotowaniu należy odwrócić do góry dnem i odczekać do ostygnięcia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !