Sposób przygotowania

Wsyp ryz do sitka i opłucz pod silnym strumieniem bieżącej zimnej wody . Kiedy woda będzie klarowna , przesyp ryż do garnka o grubym dnie i zalej dwiema niepełnymi szklankami zimnej wody . Dodaj groszek , sok i skórkę z cytryny , zamieszaj ,przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia . Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut bez podnoszenia przykrywki i mieszania . Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem , by ryż doszedł . W rondelku rozgrzej masło , wsyp brązowy cukier i migdały . Kiedy nabiorą złocistego odcienia , dodaj je razem z masłem do ryżu . Lekko zamieszaj , posyp posiekaną natką pietruszki . Podawaj . Ten lekki , lecz energetyczny posiłek sprawdzi się zwłaszcza przed taneczną imprezą .

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !