Sposób przygotowania

Cebulą obrać, pokroić w cienkie plasterki. Masło rozgrzać w rondelku z grubym dnem, wrzucić cebulę i smażyć na bardzo małym ogniu aż zbrązowieje (ok. 25-30 minut ) co jakiś czas mieszając aby uniknąć przypalenia. Gdy cebula jest już brązowa dodać cukier i wymieszać. Do cebuli dolać piwo i whisky, zwiększyć ogień i ciągle mieszając gotować aż połowa płynów odparuje. Dodać bulion, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową, wymieszać i gotować pod przykryciem następne pół godziny.
Zupę przelać do kokilek, na każdej położyć grzankę i posypać żółtym serem, zapiec.

Smacznego

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    uwielbiam zupę cebulową! spróbuję według Twojego przepisu
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    brzmi znakomicie
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    no dobra, ale dlaczego pijacka?!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pewnie od piwa
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pycha i zupa i nazwa
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    może i od piwa, ale jakoś tak dziwnie to brzmi....
  • 1
    original
    Opublikowano

    freekate

    może dziwnie, ale podobno o gustach się nie dyskutuje, a nam się ta nazwa podoba ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Niunia1

    nazwa rewelacyjna;-) uwielbiam tą zupę ale whisky jeszcze nie dodawałam:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    ciekawa:)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    nie jadłam, ciekawa jestem smaku

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !