Sposób przygotowania

Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru w miseczce, dodajemy ok. 1/2 szklanki mleka, mieszamy, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała. Cukier roztrzepujemy lekko z jajkami.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, wiórki kokosowe, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.
Rozgrzałam patelnię z olejem i zmniejszyłam płomień na średni. Kładłam łyżką kawałki ciasta na cienką warstwę oleju, , po czym przykryłam pokrywką. Po kilku minutach wyrosły i się ścięły , od dołu zrumieniły i można je była przewracać na drugą stronę. . Dosmażyłam bez przykrywania.
Odsączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku i obtoczyłam w drobnym cukrze.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    świetne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    smaczne:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    ciekawe
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    apetyczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    zjadłabym ze smakiem:)
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Kokosowych racuchów to ja jeszcze nie jadłam.
  • 0
    original
    Opublikowano

    m1monika

    pycha racuchy :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !