Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Grzyby pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty, dokładnie zmielić i zmiksować z żółtkiem i śmietaną. Podczas miksowania dodawać cienkim strumieniem roztopione masło. Masę doprawić do smaku, dodać grzyby, orzechy pistacjowe i otartą skórkę z pomarańczy, a na zakończenie ubitą z białek pianę. .
Formę do pasztetu wyłożyć cienkimi plastrami boczku i wypełnić masą mięsną. Pasztet piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 120˚C, po upieczeniu wystudzić.
Pomarańcze wyfiletować, a z pozostałości wycisnąć sok i zagotować go wraz z cukrem do momentu odparowania wody. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać posiekany imbir, czerwony pieprz i miód. Pod koniec gotowania dodać pomarańcze i miętę.
Na talerzu ułożyć liście rukoli, a na nich plastry pasztetu. Podawać z glazurowanymi pomarańczami i tostami z francuskiego pieczywa brioche.

Komentarze

  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Polecam ten przepis.
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    pasztet ekstra
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    ale pasztet
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gonia555

    Sama nazwa juz zachęcająco brzmi...
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    wspaniały pasztecik
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mariolka1

    jakie wykwintne połączenie:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    magical66

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marta1986

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Grzegorz9

    wygl?da dobrze musz? spróbowa?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !